28/02 2018

Siren dubbelnominerad

Nyhetsbyrån Siren är en av de nominerade till Årets redaktion 2018 – och till Årets idé, för nyhetsroboten Robotea. Det meddelade juryn för det prestigefyllda branschpriset Årets dagstidning på onsdagen.
– Sirengänget är helt enkelt fantastiskt. Redaktionen förtjänar verkligen det här, säger Emma Boëthius, chefredaktör för Nyhetsbyrån Siren.

 

”Den svenska offentlighetsprincipen har bara verkan om någon tar del av allmänna handlingar. Om ingen kollar, är de bara träd som faller i skogen. Det nominerade företaget vittjar varje dag hundratals offentliga diarier. Tack vare dem har viktiga nyheter blivit offentliga i meningen att de nått allmänheten. Genom teknikutveckling i framkant har det lilla företaget lyckats utföra en av journalistikens äldsta grunduppgifter på ett hypermodernt vis.”

 

Så lyder motiveringen till priset Årets redaktion, till vilket Siren är nominerade som en av tre kandidater. Men det stannar alltså inte där. Siren är dessutom nominerad i ännu en kategori, Årets idé, med motiveringen:

 

”Nyhetsbyråns Sirens nya robot Robotea hämtar och bearbetar offentliga handlingar i jakt på nyheter. Dessa blir till material som många dagstidningar i Sverige annars inte skulle haft tillgång till. Siren har varit en pionjär inom datajournalistik och 2017 var året då nyhetsbyrån tog ytterligare ett kliv i och med lanseringen av Robotea och exempelvis avslöjandet om strafföreläggandet mot Transportstyrelsens generaldirektör.”

 

Årets dagstidning arrangeras av Tidningsutgivarna, TU, som utser årets främsta medieprestationer. Vem som vinner avgörs under en gala på Berns i Stockholm den 12 april.
– Det här är överväldigande. Att vara nominerade i inte bara en utan två olika prisklasser är ett enormt erkännande för vårt arbete. Vi är väldigt stolta nu, säger Emma Boëthius.
Sirens redaktion består av 13 medarbetare. Så sent som i höstas nominerades nyhetsbyrån till Stora journalistpriset, som Årets förnyare.