Banner Image

Medicinnyheter

På Siren arbetar två specialistreportrar heltid med medicinjournalistik. Vi granskar samtliga anmälningar enligt lex Maria och lex Sarah – och alla beslut slut som IVO fattar efter att enskilda personer anmält vårdmissar. För att nämna några få exempel. Varje månad levererar vi fler än 1200 nyheter inom ämnet medicin.

Bland våra kunder finns både helt specialiserade tidningar och specialreportrar på de stora redaktionerna. Vi levererar också information och alert-tjänster till flera regioner och till ett stort antal privata vårdbolag.

Florencia Rovira Torres

Medicinreporter

Florencia Rovira Torres är medicinreporter med ansvar för nyheter inom hälso- och sjukvårdssektorn. Hon sköter bevakningen av exempelvis Inspektionen för vård och omsorg, regionerna, Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten.

Hon gör även mer tidskrävande granskningar och analyserar omfattande statistik. Nyheterna plockas upp av riks-, nisch- och lokalmedier.

Florencia har en masterexamen i journalistik och har tidigare bland annat varit redaktör på Nyhetsmagasinet ETC, utrikeschef på det uruguayanska veckomagasinet Brecha, redaktör på nyhetsbyrån AFP (Agence France Presse) och reporter och redaktör på tidningen Le Monde.

 

Hon har belönats med Googles pris för innovation i journalistik (Prix Google de l’innovation en journalisme) för skapandet av en webbapplikation som beräknar och jämför löner enligt yrke, ålder, kön, och boendeort i Frankrike.

 

Utöver journalistiken så har Florencia bland annat jobbat som forskningsassistent på Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

LÄS MER

Är du intresserad av våra medicinnyheter?

Kontakta vår marknadsavdelning.

”Ärenden från Ivo är en viktig nyhetskälla för oss, som Siren bevakar förtjänstfullt.”

Helena Mirsch, webbredaktör, Vårdfokus

För en liten, nischad, redaktion kan det vara tidsödande att kontakta myndigheter för att få tag i nyhetsstoff. Vårdfokus vände sig istället till Nyhetsbyrån Siren. Och kan nu fokusera på att skriva fler artiklar.

Magasinet Vårdfokus är vårdförbundets medlemstidning. Både i pappersform och på webben jobbar redaktionen dagligen med att uppdatera sina medlemmar om händelser i Vårdsverige. Vårdfokus består av en liten redaktion med knappa resurser – och valde därför att ta hjälp av Nyhetsbyrån Sirens tjänster. Viktigast för tidningen är Sirens dagliga bevakningen av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).
– Vi har jättestor nytta av Siren. Ärenden från Ivo är en viktig nyhetskälla för oss, som Siren bevakar förtjänstfullt, säger Helena Mirsch, webbredaktör på Vårdfokus.

Helena Mirsch berättar att nyhetsbyråns effektiva rubriker och korta artiklar gör att de snabbt kan ta beslut om det är någon nyhet de vill arbeta vidare med. Det Helena framförallt lyfter fram är att redaktionen med Sirens hjälp kan fokusera på att skriva fler artiklar, i stället för att kontakta myndigheter för att få tag i material.
– Det är jättebra för oss som liten redaktion. Det skulle vara otroligt tidsödande om vi skulle behöva begära ut handlingar själva, ett jobb vi dagligen inte skulle mäkta med, säger Helena Mirsch, och fortsätter:
– Vi vet att många av de artiklar vi publicerar, där vi fått grundmaterialet från Siren, blir lästa. Framförallt utredda fall av lex Maria och lex Sarah-anmälningar.

Helena Mirsch har redan tidigare i yrkeslivet en bra erfarenhet av att jobba med Sirens nyhetstjänster.
– Det är det en perfekt tjänst, vi är jättenöjda.

LÄS MER

”Siren hjälper mig att hålla mig à jour och allmänbildad när det gäller aktuella vårdfrågor.”

Mary Mårtensson, medicinjournalist, Aftonbladet

Mary Mårtensson är medicinjournalist på Aftonbladet. Hon använder dagligen Sirens nyhetstjänst, framförallt för att bevaka olika ämnen som rör sjukvården.

Enligt Mary Mårtensson är Sirens tjänst användbar både på kort och lång sikt.
– Det kommer in nya ärenden från Siren varje dag. För mig är ju bland annat IVO-anmälningar de viktigaste. Oavsett ämne läser jag alltid Sirens sammanfattning. Om det är ett ämne som jag är intresserad av sparar jag anmälan. Bland annat är jag intresserad av förlossningsvård, så allt som rör förlossning sparar jag i en och samma kategori. På det viset får jag en helt unik överblick.

Mary berättar att hon kan se trender och långsiktiga förändringar som hon annars inte hade upptäckt.
– Framförallt är Sirens tjänst bra när man vill gräva inom en visst ämne. För flera år sen gjorde jag ett jobb om självmord inom vården. Då kunde jag enkelt få en överblick kring tendenserna och utifrån det arbeta vidare.

Både Mary och andra på Aftonbladet använder Siren till undersökande och grävande journalistik. Men också för att hitta drabbade.
–Eftersom jag är medicinreporter så är sjukvården det viktigaste för mig. Siren hjälper mig att hålla mig á jour och allmänbildad kring aktuella vårdfrågor.

LÄS MER
LÄS MER OM VAD VÅRA KUNDER SÄGER OM OSS

LOKALA NYHETER

RIKSNYHETER

MEDICINNYHETER

DOMAR

SKRÄDDARSYDDA NYHETER

DATAJOURNALISTIK