07/11 2017

Robotea nominerad till Stora journalistpriset

“För en robot laddad med journalistiska algoritmer, som gräver djupare och levererar scoop och daglig lokal granskning av Sveriges offentliga register”.

Nyhetsbyrån Sirens nyhetsrobot Robotea har nominerats till Stora journalistpriset, i kategorin Årets förnyare.

– Robotea gör skillnad, inte minst för nyhetsutbudet lokalt, säger Sirens chefredaktör Emma Boëthius.

 

Den skapar inte bara texter. Sirens robot sorterar, nyhetsvärderar och analyserar, och är upplärd att ta den journalistiska produktionen från ax till limpa. Hela tiden i nära samspel med människor.

– Robotea bygger på att vi har styckat upp alla moment i produktionen i sina beståndsdelar. Det har handlat om att våga tänka på ett helt nytt sätt, säger Emma Boëthius.

 

Nominerade är Sirens CTO Martin Fredriksson, nyhetschefen Ulf Fahlén, vd Matti Larsson, chefredaktören Emma Boëthius och intakeredaktören Johanna Hovnert.  Martin Fredriksson har stått för den tekniska utvecklingen. Han är stolt över resultatet.

– Det här innebär en systematisk och metodisk bevakning av Myndighetssverige i en omfattning som inget annat land är i närheten av, säger han.

Följden av automatiseringen blir att Siren nu kan förse landets mindre orter med bättre nyhetsuppslag än tidigare. Samtidigt får redaktionen kraft över till annat, som kan användas till nya projekt.

– Det som har varit tillfredsställande är hur vi har kunnat frigöra tid och resurser till det journalistiska arbetet. Gensvaret från vår redaktion har varit det mest uppmuntrande, säger Martin Fredriksson.

 

Den tekniska lösningen består av en väv av olika skript och molnlösningar. Dessa tar stöd av artificiell intelligens för att hantera merparten av Sirens nyhetsutskick. Alla processer kan följas i realtid på en skärm.

– Man kan se det som ett antal kugghjul som snurrar på av sig själva. Här och där i den processen trycker en mänsklig hand på en knapp, matar in en beståndsdel, eller justerar några spakar, säger Emma Boëthius.

Vissa av Sirens nyheter skickas nu ut helt utan mänsklig handpåläggning, andra förfinas med hjälp av språkoberoende frilansare. Handlingar med högre nyhetsvärde sorteras ut till en reporter på redaktionen.

– I det enorma flöde som Siren hanterar finns det stor risk att man missar intressanta uppslag. Den risken minskar nu, säger Sirens nyhetschef Ulf Fahlén.

Han konstaterar att automatiseringen ger helt nya möjligheter att bredda Sirens bevakning.

– Tack vare Robotea kan vi skapa hundratals lokala nyheter utifrån en enda ny idé. Det är hur häftigt som helst, säger Ulf Fahlén.

Stora journalistpriset räknas av många som branschens finaste pris. Vinnarna i de olika kategorierna utses under en galamiddag den 23 november.