10/11 2017

Lars Mohlin hyllar Robotea i Ystads Allehanda

Chefredaktören för Ystads Allehanda, Lars Mohlin, hyllar Sirens nyhetsrobot efter nomineringen till Stora journalistpriset. I en krönika i den egna tidningen beskriver han Robotea som ett utmärkt komplement till den traditionella journalistiken.

Läs krönikan i länken nedan:

Lars Mohlin: Ska det finaste journalistpriset gå till en robot?

Lars Mohlin har godkänt att ett längre utdrag ur hans text publiceras även på Sirens hemsida:

”Det som sticker ut i år är nyhetsbyrån Siren som är nominerade för sin nyhetsrobot ”Robotea”. Roboten är egentligen ett datorprogram där olika algoritmer styr och sorterar offentliga handlingar från de cirka 200 myndigheter Siren bevakar, till exempel alla statliga verk och landets alla domstolar.

Ystads Allehanda är kunder hos Siren och när det på ett departement i Stockholm dyker upp ett dokument som berör sydöstra Skåne levereras det sekundsnabbt till oss.

På YA läser vi själva den kommunala posten, kollar domarna i Ystads tingsrätt och pratar dagligen med våra kommunpoliser. Ingenting slår lokal närvaro när det gäller att gräva fram nyheter. Men utan ”Robotea” hade vi faktiskt missat många lokala nyheter, och det gäller de flesta av Sveriges lokaltidningar.

Visst kan ett datorprogram göra ovärderliga insatser för journalistiken och därmed demokratin. Faktum är att årets kanske största inrikepolitiska nyhet kom just via nyhetsbyrån Siren. De nosade upp bötesföreläggandet som visade att generaldirektör Maria Ågren brutit mot lagen. Det som sedan rullades upp, den så kallade skandalen inom Transportstyrelsen, ledde till två ministrars avgång och kommer säkert att återkomma i den politiska debatten fram till valet.

Jag ser gärna att ”Robotea” får ett pris.”