08/08 2017

Siren grävde fram handlingen som utlöste en regeringskris

Siren avslöjade att Transportstyrelsens tidigare generaldirektör fått ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift. Det kom att utlösa en regeringskris.
– Jag insåg snabbt att vi hade att göra med en riktig pangnyhet, säger Sirens reporter Fredrik Johansson.

Bara några veckor efter att Siren grävt fram nyheten om strafföreläggandet har historien om IT-säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen lett till ministeravgångar och regeringsombildning.
– Jag är enormt stolt över redaktionen, säger Sirens chefredaktör Emma Boëthius.

 

Fredrik Johansson, reporter.

Det började den 6 juli när Sirens reporter Fredrik Johansson hade till uppgift att gå igenom den strafföreläggandelista som hämtats på Åklagarmyndigheten med cykel tidigare på morgonen.
– Jag upptäckte Maria Ågrens namn och reagerade på kombinationen med den udda brottsrubriceringen, vårdslöshet med hemlig uppgift, förklarar han.
I åklagarens gärningsbeskrivning framgick att den nyligen sparkade generaldirektören för Transportstyrelsen fattat beslut om att göra avsteg från lagen som inneburit att hon ”röjt sekretessbelagda uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”.
– Jag insåg snabbt att vi hade att göra med en riktig pangnyhet. Jag tror att det var exakt den formuleringen jag använde när jag förmedlade uppdraget vidare till min kollega Marie, säger Fredrik Johansson.

 

Reportern Marie Ericsson kontaktade Transportstyrelsen omgående, i ett tröstlöst försök att söka svar. Pressansvarig Mikael Andersson var inte ens informerad om strafföreläggandet.

– Han visste inte vad jag pratade om när jag ringde. Han lät förvånad och bad att få återkomma, säger Marie Ericsson.

Därefter gav myndigheten beskedet att inga kommentarer skulle ges förrän nästa dag. 

Siren valde klockan 16.42 att gå ut med nyheten till de redaktioner som prenumererar på nyhetsbyråns tjänst. Fem minuter senare följde DN:s publicering, och kort därefter var nyheten överallt. Det blev startskottet för den sittande regeringens hittills största kris.
– Våra journalister kämpar varje dag för att hitta guldkornen bland tusentals handlingar, och berätta om dem först av alla. Det här är ett exempel på när vårt arbete verkligen gör skillnad, säger Emma Boëthius.