28/08 2019

Hannes skrev en hel bok efter Sirenutskick

Ett Sirenutskick hösten 2015 ledde till att journalisten Hannes Dükler skrev, inte bara en artikel utan en bok på 292 sidor, utifrån uppslaget. Nu i höst gavs “På osannolika skäl” ut på Bokförlaget Polaris.

I boken berättar han historien om Ingemar Westlund, som misstänktes för hustrumord när förövaren i själva verket var en älg.

– När jag läste Sirens mejl och den bifogade handlingen så kände jag igen historien från sju år tidigare. Då blev jag nyfiken på Ingemar och hur hans liv såg ut, säger Hannes Dükler.


I september 2015 skickade Siren ut nyheten om en man som sökte skadestånd hos Justitiekanslern efter att ha suttit frihetsberövad, misstänkt för hustrumord. Hannes Dükler, då redaktionschef på nyhetssajten News 55, såg den i flödet av inkommande material, kände igen historien och ringde upp mannen.

– Jag gjorde en telefonintervju med Ingemar Westlund som vi publicerade. Sen hördes vi efter det, och då nämnde han att han haft tankar på att skriva någonting men inte riktigt fått till det. Han tyckte också att det kanske vore bättre om någon annan skulle skriva historien, säger Hannes Dükler.

När de båda männen väl träffades visade det sig att Ingemar Westlund hade samlat på sig tio pärmar med material från utredningen efter händelsen hösten 2008, då han hittat sin fru livlös vid en sjö i småländska Lofthammar. 

Han misstänktes direkt för mordet, satt häktad i en vecka, och först efter ett drygt år skrevs han av från utredningen. Då kunde polisen nämligen konstatera att det kraftiga yttre våld som hustrun utsatts för hade orsakats av en älg.

Över tre år och många samtal senare har Hannes Dükler färdigställt “På osannolika skäl”. Han hoppas att boken ska leda till att fler förstår vad det innebär för en människa att vara misstänkt för brott, i en rättskedja där ovisshet och långa väntetider blivit en del av systemet.

– Man läser notiser hela tiden om människor som har blivit häktade och sedan släppta. Jag har inte heller reflekterat över tidigare vilka konsekvenser det får att sitta frihetsberövad, även om det bara rör sig om några dagar, säger Hannes Dükler.

Och även om inte varje Sirenutskick kan bli fröet till en bokidé, så uppmanar han alla användare att läsa utskicken noggrant. 

– Nästan alla nyheter går det att skapa en egen vinkel av om man lägger lite tid på det och funderar ett varv till. Det är väl lite det jag har gjort här. Man bör se bortom rubriken även som journalist, säger Hannes Dükler.