26/10 2016

Svea hovrätt vinner Årets registratur

Nyhetsbyrån Sirens hederspris Årets registratur 2015 går till Svea hovrätt. Hovrättens registratorer får priset för ”sin tillmötesgående attityd, sin snabbhet och sin noggrannhet”.

– Att registratorerna inom rättsväsendet gör ett bra jobb är avgörande för offentlighetsprincipen, säger Sirens chefredaktör Emma Boëthius.

 

Årets registratur är Sirens pris för att värna om offentlighetsprincipen. Det här är åttonde gången utmärkelsen delas ut. Ceremonin blev i år extra symbolisk, då vår svenska tryckfrihetsförordning just nu firar 250 år.

– Insyn i det offentliga är en förutsättning för demokrati. Registratorerna vid Svea hovrätt gör varje dag sitt bästa för att värna om den här viktiga principen, som ingår i Sveriges grundlag, säger Emma Boëthius.

 

Insyn i just rättsväsendet tillhör de viktigaste förutsättningarna för en trygg rättsstat.

– Vi på Siren tillhör de journalister som kämpar allra mest för offentlighetsprincipen, och vi är dagligen tacksamma för det viktiga jobb registratorerna gör.
Siren är störst i Sverige på myndighetsbevakning och har en unik insyn i hur landets registratorer lever upp till de krav som ställs på skyndsamhet och transparens. Nyhetsbyrån värnar om offentlighetsprincipen i praktiken och tar ofta strid i domstol när dess journalister upplever att öppenheten är hotad. Varje dag förser Siren cirka 200 medieföretag med information hämtad ur offentliga källor.

 

Juryns motivering lyder:
Svea hovrätts registratur har med sin positiva och tillmötesgående attityd, sin snabbhet och sin noggrannhet varit ett föredöme i fråga om rättssäkerhet och transparens. De effektiva och trevliga registratorerna hos hovrätten värnar om den svenska offentlighetsprincipen, och bidrar genom sitt arbete till att stärka och kvalitetssäkra den journalistiska rättsbevakningen över hela landet.”

 

Tidigare vinnare är:

2015: Skatteverket

2014: Konsumentverket

2013: Förvaltningsrätten i Stockholm

2012: Justitieombudsmannen

2011: Hovrätten för Nedre Norrland

2010: Arbetsmiljöverket

2009: Socialstyrelsen