21/10 2015

Skatteverket vinner priset Årets registratur

Nyhetsbyrån Siren har delat ut priset för Årets registratur sedan 2009. Priset – och äran – går till den myndighet som under föregående år gjort goda insatser i offentlighetsprincipens namn.

I år går priset till Skatteverket. Juryns motivering lyder:

Genom systematiska utlämnanden av stora mängder handlingar efter ofta komplicerade önskemål visar Skatteverkets registratorer och handläggare prov på pålitlighet, professionalitet och gedigen kunskap om offentlighet. Därmed ger verket landets medier förutsättningar för att bedriva en god ekonomijournalistik.

– Våra kriterier för priset är kunskap om tryckfrihetsförordningen, snabbhet, tillgänglighet, pålitlighet, miljötänkande, ansvarstagande och engagemang. Detta kan många myndigheter svara upp till, men i år stack Skatteverket ut lite extra, sa Robin Folkö, Sirens tillförordnade nyhetschef, när priset delades ut i samband med Föreningen för arkiv och informationsförvaltnings konferens i dag.

Siren är störst i Sverige på myndighetsbevakning och förser dagligen cirka 200 medieföretag och organisationer med information. Redaktionen har under åren byggt upp en unik erfarenhet av hur offentlighetsprincipen efterlevs i praktiken – och tar inte sällan strid för att upprätthålla kravet på öppenhet i domstolarna. Med priset för Årets registratur vill vi lyfta fram de många goda insatser som görs för öppenhet och transparens.