02/06 2017

Sirens nya medarbetare – Robotea

Siren har använt sig av textproducerande robotjournalistik sedan 2008. Nu tar nyhetsbyrån nästa steg. Redaktionens nya medarbetare Robotea analyserar, sorterar – och nyhetsvärderar. Allt genom artificiell intelligens.

– Framöver kan en reporter i princip få jobb utlagda på sig av en robot, säger Sirens chefredaktör Emma Boëthius.

 

Fler och mer detaljerade nyhetstexter – snabbare än tidigare. Det blir några av de förändringar som Sirens kunder kommer att märka av när den nya roboten nu sätts i arbete. Dessutom kommer den tekniska lösningen att frigöra mer utrymme för kvalificerad journalistik.

– Jag ser det här som början på en stor förbättring av våra arbetsmetoder. Vi har högskoleutbildade reportrar med specialistkompetens, som tidigare tvingats lägga mycket tid på att hantera tusentals filer manuellt. Framöver kommer de att få mer tid till journalistik.

 

Bakom det omfattande arbetet med Robotea står Sirens CTO Martin Fredriksson.

– Det händer väldigt mycket inom robotjournalistiken. Jag är stolt över att Siren leder den utvecklingen, och ligger längre fram än någon annan redaktion just nu, säger han.

Ett självlärande skript hanterar en enorm mängd dokument, analyserar dem, och skickar handlingarna vidare till rätt ställe. Vissa går till Sirens reportrar, som sköter den mest kvalificerade bearbetningen.

– Modellen gör att vi kan lägga reporterkraften där den gör som mest nytta, säger Emma Boëthius.

 

Som ett led i detta hanteras ett mellanskikt av dokument med hjälp av ”artificiell artificiell intelligens”.

Genom automatiserade processer sker mänsklig handpåläggning, i samverkan med de olika skripten. Det innebär att roboten skickar vidare vissa handlingar till plattformsbaserade frilansare i flera olika länder, som genom enkla metoder fyller i vissa fält. Hanteringen är instrumentell, och helt språkoberoende. I nästa steg tar skriptet över igen.

 

Andra nyhetsunderlag styrs vidare mot en helt och hållet teknisk textframställning. Därmed sker vissa processer då offentliga handlingar begärs ut, textbearbetas, nyhetsvärderas och skrivs – utan att en enda anställd behöver utföra någon manuell arbetsuppgift.

– Det här är otroligt spännande. Utöver att skapa texter har vi nu lärt en robot att faktiskt sköta en del av nyhetsvärderingen. Sirens robotjournalistik har nått en ny nivå, säger Emma Boëthius.