15/11 2016

”Testet med Marple över förväntan”

Nyhetsbyrån Sirens samarbete med byrån Journalism++ och roboten Marple fortsätter under 2017.

– Vi är jätteglada över det här. Testet med Marple har fungerat över all förväntan, och genererat mängder av bra lokalnyheter, säger Sirens chefredaktör Emma Boëthius.

 

Nyhetsroboten Marple gräver fram lokala nyheter baserade på anmärkningsvärda avvikelser i offentlig statistik. Pilotprojektet inleddes redan i somras med nyheter om anmälda brott från Brottsförebyggande rådet, och har sedan dess utökats till att omfatta även bostadsaffärer och lokal arbetslöshetsstatistik.

Marples statistikarbete har resulterat i nyheter om allt från ficktjuvsproblemen i Göteborg och villaförsäljningsboomen i Hälsingland till arbetslösheten bland utlandsfödda i Värmland.

– Det här är nyheter som inte hade kunnat tas fram på något annat sätt. De bidrar verkligen till en ökad kunskap om lokalsamhället, säger Sirens chefredaktör Emma Boëthius.

 

Marple har utvecklats av Journalism++ och statistikern Måns Magnusson med stöd av Google Digital News Initiative.

– Resultaten hittills har varit mycket lovande. Vi ser att statistikfynden både leder till genomarbetade stora nyheter och korta, snabb webbpubliceringar, säger Jens Finnäs, grundare av Journalism++ Stockholm.