23/08 2018

Ny valsajt med faktaspäckad journalistik

Nu tillgängliggör Siren sin valjournalistik för alla. På sajten Siren.se/val har nyhetsbyrån samlat texter och grafik från 2018 års stora granskning Kommunbarometern, så att även de som inte abonnerar på Sirens nyheter kan ta del av materialet.

–  Att vi som journalister förser väljarna med så mycket fakta som möjligt har aldrig varit viktigare. Till en början har det här materialet enbart varit en bonus för Sirens användare, som de i sin tur kunnat föra vidare till sina läsare, tittare och lyssnare. Nu ger vi ännu fler chansen att ta del av det enormt genomarbetare material som våra reportrar tagit fram. Med bara ett par veckor kvar till valet känns det som en självklarhet att bjuda på den här granskningen, säger Sirens chefredaktör Emma Boëthius.

I åtta delar har nyhetsbyrån undersökt hur Sveriges kommuner har utvecklats under den senaste mandatperioden. Varje artikel baseras på statistik kopplad till några av de viktigaste lokalpolitiska valfrågorna – och innehåller mer interaktiv grafik än någonsin tidigare. De övergripande ämnen som berörs är arbete, bostäder, ekonomi, integration, jämställdhet, miljö, skola och omsorg. Materialet skickades ut exklusivt till Sirens kunder under våren 2018.

Reportrarna bakom serien är Fredrik Johansson, Anna Norberg, Jesper Eriksson och Gunnar Jakobsson.