21/11 2018

Höstens nyhet – explainers

Nu får användarna ännu mer i utbudet från Siren. Framöver skickar nyhetsbyrån ut förklaringsvideor, så kallade explainers, till sina nyheter.
– Målet har varit att möta våra användares behov av rörligt material, och samtidigt förbättra paketeringen av våra nyheter, säger Sirens chefredaktör Emma Boëthius.

 

De korta tv-klippen kommer att börja skickas ut redan den här veckan.
– Siren skriver ofta om begrepp som tjänar på att förklaras. De här filmerna är ett perfekt komplement till många av de texter, handlingar och sammanställningar som vi tar fram, säger Emma Boëthius.
Sedan ett par år tillbaka skickar nyhetsbyrån med interaktiv grafik till nyheterna, enkel att använda såväl digitalt som i print. Nu tillkommer alltså explainers. Klippen är 40 sekunder långa, och producerade för publicering i valfri redaktionell miljö. Videomaterialet är avskalat, tydligt, och utan Sirens logotyper.

 

Filmerna förklarar allt från begreppet strafföreläggande till myndigheten Justitieombudsmannen, och kan användas helt utan ljud.
– Vi är medvetna om att våra nyheter ibland är svåra att bildsätta. Att på det här sättet skicka med en explainer som bonus är ett sätt att slå två flugor i en smäll. Texterna blir lättare att förstå – samtidigt som helheten blir snyggare, säger Emma Boëthius.
Sirens explainers är framtagna i samarbete med Aha Produktion.